Centralnym punktem przez te kilka dni będzie z pewnością stół wielkanocny i to o jego dekorację należy zadbać. Powinna ona zostać dostosowana do wzorów i stylów, które rządzą w domu bądź mieszkaniu. W modzie nadal pozostają ozdoby skandynawskie oraz ekologiczne, ale wciąż warto stawiać na tradycję. Jedzenie jest równie ważne co dekoracje, dlatego warto zadbać również o ten element. Świąteczne stoły różnią się od siebie w zależności od regionu, ale oczywiście nie może na nich zabraknąć jaj pod różną postacią. W większości domów pojawi się również żur, mazurek, babka oraz mięsa.
Jak więc powinien wyglądać wielkanocny stół? Przede wszystkim trzeba zadbać o odpowiedni obrus – doskonałym wyborem mogą okazać się te w odcieniach bieli oraz zieleni, ale sprawdzi się również błękit. Dekoracje oczywiście powinny nawiązywać do tradycji, więc strzałem w dziesiątkę będą palemki, pisanki, rzeżucha, baranek, bazie oraz wiele innych, często zależnych od regionu ozdób. W związku z wiosną nie może też zabraknąć kompozycji kwiatowych oraz wszelkiego rodzaju roślinności – muszą pojawić się żonkile oraz tulipany. Oryginalną dekoracją stołu jest też sztuczna trawa, która zamiast materiałowych serwetek stanowić może podkładkę pod talerze. Podobnie zastosować można mech, ustawiając go w centralnym punkcie stołu – świetnie współgra z białymi świecami w szklanych świecznikach.
Warto też zapoznać się z kilkoma poradami, które poprawią wygląd stołu, a ponadto pozwolą uniknąć wpadki:
- Przed ułożeniem dekoracji, koniecznie zaplanuj rozłożenie zastawy, aby wszystko tworzyło spójną kompozycję.
- Kwiaty oraz wszelkie inne ozdoby nie powinny przeszkadzać w swobodnym nakładaniu potraw, a także pod żadnym pozorem nie mogą zasłaniać twarzy.
- Warto pamiętać o serwetkach – kładzie się je po lewej stronie, obok sztućców lub po prostu na talerzu. W sieci można znaleźć wiele poradników, jak zrobić z nich oryginalne ozdoby.
- Wszelkie produkty spożywcze takie jak keczup, chrzan, alkohole itp. zawsze podawaj w odpowiednich naczyniach. Unikaj oryginalnych opakowań!
- Postaraj się również o odpowiednie rozłożenie sztućców – nad talerzem umieszcza się łyżeczkę i widelczyk, po prawej noże oraz łyżki, a po lewej widelce.
Warto jednak pamiętać, aby do wszelkich porad podchodzić z odpowiednim nastawieniem i nie stosować się do wszystkich, gdyż istnieje ryzyko zagracenia mieszkania bądź domu. Wiosna oraz święta Wielkanocne to lekkość, jasne kolory, radość i wiele dobrych emocji oraz cech, więc nie jest wskazana przesadność. Wystarczy kilka zmian i prostych chwytów, aby nadchodzące święta spędzić w miłej atmosferze!